Deze champagnes worden in zeer beperkte hoeveelheden geproduceerd, alleen in jaren met bijna perfecte weersomstandigheden. Een cuvée uit de Belle Epoque Collection is Séverine Frerson's interpretatie van een uitzonderlijk jaar. De beslissing om een cuvée te maken wordt niet genomen tijdens de oogst, maar enkele maanden later, tijdens het proeven van de heldere wijnen.
50% Chardonnay
45% Pinot Noir
5% Meunier
Perrier-Jouët Belle Epoque, gecreëerd in 1964, is de allereerste jaargang cuvée van de Belle Epoque Collectie. De fles, die overal ter wereld onmiddellijk herkenbaar is, is versierd met de delicate Japanse anemonen die Emile Gallé, een van de meesters van de Art Nouveau, in 1902 voor het Huis Perrier-Jouët ontwierp.
Om Perrier-Jouët Belle Epoque te creëren, selecteert Séverine Frerson specifiek Pinot Noir uit twee crus, Verzy en Mailly Champagne, ten noorden van de Montagne de Reims, beide gekenmerkt door hun kalkrijke bodem. "De Pinot Noir van Mailly-Champagne heeft een zeer specifieke elegantie en fijnheid die perfect past bij de Chardonnay, onze kenmerkende druivensoort, van de Côte des Blancs terroirs," voegt zij toe. Het resultaat is een elegant gestructureerde cuvée met een kristalheldere florale dimensie die de mengkunst van het Huis perfect belichaamt, in overeenstemming met zijn stijl.
50% Pinot Noir
45% Chardonnay
5% Meunier
In lijn met het karakter van het huis is Perrier-Jouët Belle Epoque Rosé zeer origineel en daardoor een zeldzame wijn. Deze cuvée werd gecreëerd in 1978 en wordt alleen geproduceerd in jaren met de beste omstandigheden en in zeer beperkte hoeveelheden.
Perrier-Jouët Belle Epoque Rosé combineert Chardonnay van de beste percelen in Cramant en Avize, evenals Pinot Noir van de Montagne de Reims, voornamelijk uit Mailly-Champagne in het noorden en Aÿ en Ambonnay in het zuiden. Deze crus worden geselecteerd vanwege hun structuur die perfect harmonieert met de kleine hoeveelheid (11%) rode wijn die aan de assemblage wordt toegevoegd. Deze rode wijnen worden gemaakt door de heldere sappen van Pinot Noir met hun rode schil te laten weken, waardoor de Perrier-Jouët Belle Epoque Rosé zijn kenmerkende kleur krijgt. Afhankelijk van het oogstjaar kiest Séverine Frerson voor percelen in de Côte des Bar, Côte des Blancs of het zuiden van de Montagne de Reims, met als doel de tannines te minimaliseren en zo de florale nuances van deze heerlijke champagne te benadrukken.
100% Chardonnay
Perrier-Jouët Belle Epoque Blanc de Blancs is gemaakt van de druiven van de oogst van 1993, om de overgang naar het nieuwe millennium te begeleiden, een symbolisch moment voor de introductie van deze gebeurtenis. Trouw aan de ambitie van de oprichters, besloot het huis om een jaargang cuvée alleen te produceren in jaren waarin de beste omstandigheden aanwezig waren. Dit verklaart de zeldzaamheid van de champagnes uit de Collection Belle Epoque, waarbij de Perrier-Jouët Belle Epoque Blanc de Blancs de zeldzaamste onder hen is.
Perrier-Jouët Blanc de Blancs is een cuvée van 100% Chardonnay afkomstig van maximaal vijf Grand Cru locaties in de Côte des Blancs: Cramant, Avize en Chouilly, de drie pijlers van het huis, en in sommige jaren Oger en Vertus. In Cramant liggen twee legendarische percelen - Bouron Leroi en Bouron du Midi - die tot de eerste door Perrier-Jouët halverwege de 19e eeuw aangekochte percelen behoorden. Charles Perrier, de zoon van de oprichters, gebruikte zijn uitgebreide kennis van wijnbouw en de terroirs van de Champagne om de percelen uit te zoeken die de beste expressie van Chardonnay konden bieden. De voor Perrier-Jouët Blanc de Blancs geselecteerde Grand Cru locaties staan bekend om hun kalkrijke bodem, die deze wijn zijn bijzondere mineraliteit geeft.